Çiğ köfte nedir? Nasıl oluşmuştur?
Çiğ köfte doğu bölgesinin en sevilen yöresel lezzetleri arasındadır. İçerisinde olan malzemeler neticesinde sağlık bakımından oldukça yararlı bir besindir. Adeta besin deposu olarak görülen çiğ köfte günümüzde etsiz olarak hazırlanıyor olması daha hafif olmasına neden olmaktadır. Bu durumda daha fazla kişinin çiğköfteyi severek yemesine neden olmaktadır. Rize Çiğköfte’yi isteğinize bağlı olarak ister marul arasında isterseniz de lavaş dürüm şeklinde tüketebilirsiniz. Ayrıca çiğ köftenin üzerine istediğiniz tarzda acı sos, nar ekşisi ve limon sosu dökerek tüketebilirsiniz. Salça, bulgur, soğan, isot, maydanoz ve çeşitli baharatlar eşliğinde yoğrularak hazırlanan çiğ köfte mükemmel lezzete sahiptir.
Devrin kralı olan Nemrut’un putlarını kıran Hz. İbrahim onu Allah’a inanmaya davet etmesi üzerine Nemrut bu duruma sinirlenir ve Hz. İbrahim’i ateşe atmak için büyük bir ateş yakılmasını emreder ve bu sırada evlerde de kesinlik ile ateş yakılmasına izin vermez. Evlerde ateş olmadan nasıl yemek yapılacağı düşünülürken, bir avcı avladığı ceylanı eve getirir hanımından yemek yapmasını ister hanımı da ateş olmadığı için ceylanın etini taşa sürter ve sonra içine biraz bulgur ve tuz ekler ve böylece şahane çiğ köfte ortaya çıkmış olur. Geçmişten günümüze gelmiş olan bu mükemmel lezzet Rize Adıyörem gibi tecrübeli firma tarafından daha hafif olması sebebi ile etsiz olarak yapılmaktadır.
Güney doğunun vazgeçilmez lezzetlerinden birisi olan çiğ köfte Rize Adıyörem Çiğköfte firmasının usta ellerinde daha da lezzetli hale gelmektedir. Lezzetli olduğu kadar sağlıklı ve besleyici olduğu da bilinen çiğ köfte hemen hemen her yaş grubundan kişinin tüketebilmesi için uygundur. Hamile bayanlar da gönül rahatlığı içinde tüketebilmektedir. Kolay sunumunun yanı sıra sağlıklı olması açısından da tüketicilerin tercihleri arasında olan aperatif bir lezzettir. Yemeklerin yanında aperatif şeklinde tüketilebileceği gibi tek başına da tüketildiği zamanlarda gayet doyurucu bir besindir. Çiğ köfte içerisindeki malzemeler neticesinde sindirimin daha hızlı çalışmasına, vücudun ihtiyacı olduğu enerjinin çok bir kısmının karşılanmasına ve vücut direncinin artmasına sebep olabilmektedir. Etsiz olarak tüketeceğiniz çiğ köfteler etli olarak hazırlanan çiğ köftelere oran ile daha hafif ve daha sağlıklıdır.
Category:
0 yorum